GiVak-examens en assessments

Het Givak-examen

De Nederlandse Gidsenorganisatie Guidor te Amsterdam is het enige instituut in Nederland dat examens afneemt voor het beroep Nationaal Gids.

Het examen bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een busexamen
 • Een museumexamen
 • Een theorie-examen (Kennis van Nederland)

Een examen in tenminste één vreemde taal. 

 

Examendata 2019:

 14 en 15 januari  busexamen
 16 en 17 januari  museumexamen
 18 januari  Kennis van Nederland en talen

N.B. Bij ruime belangstelling zullen er examendata worden toegevoegd:
21 en 22 januari bus
23 en 24 januari museum

Sluitingsdatum inschrijving 4 december 2018
Bij het behalen van het volledig examen in één keer geldt een korting van € 100 op het lidmaatschap in het eerste jaar

Examenkosten 2019:

 • Busexamen: € 140
 • Museumexamen: € 140
 • Kennis van Nederland: € 80
 • Examen Frans, Duits,
  Engels, Spaans
  of Italiaans: € 80
 • Examen in een andere taal:
  € 150

 

 • Bij het busexamen wordt een van te voren bepaalde route afgelegd. De kandidaat wordt beoordeeld op hoe deze onderweg vertelt over de historisch en toeristisch interessante bezienswaardigheden.
 • Het museumexamen betreft de 16e en 17e eeuwse schilderkunst en wordt afgenomen in het Rijksmuseum te Amsterdam.
 • Het theorie-examen is een schriftelijk examen dat bestaat uit 30 vragen over onderwerpen waarin toeristen in Nederland geïnteresseerd kunnen zijn.
 • Het examen in 1 vreemde taal wordt mondeling afgenomen en betreft zowel de algemene als de specifiek toeristische taalkennis van de kandidaat.
 • De examencriteria, de boekenlijst en een aanmeldingsformulier zijn aan te vragen bij het kantoor van Guidor via het e-mailadres: . De minimum toelatingseisen zijn een HAVO of MBO diploma en een vloeiende spreekvaardigheid in tenminste één vreemde taal. Bij zelfstudie is enige aantoonbare gidservaring noodzakelijk.

  Op de examens is het examenreglement van Guidor van toepassing.

Assessment 2019

Voor zeer ervaren nationale, allround gidsen (met minimaal 7 jaar ervaring als gids in de belangrijkste toeristische gebieden in Nederland), bestaat de mogelijkheid om een assessment te doen. Het assessment volgt dezelfde criteria en behelst ook dezelfde onderwerpen als het GiVak-examen. Alleen de vorm waarin een en ander getentamineerd wordt is anders. Voor een commissie van meerdere personen wordt er aan de hand van beelden een individueel vraaggesprek van een uur gehouden. Behalve dit vraaggesprek bestaat het Assessment uit een verplicht taalexamen in tenminste een vreemde taal.

Assessment datum
Het assessment wordt gehouden op 15 januari 2019
Het taalexamen op 18 januari.
De Assessmentkosten bedragen € 150 + vreemde taal € 80.
Het assessment geeft geen korting op het lidmaatschap van de Guidor. Met het assessment verplicht men zich lid te worden van de organisatie Guidor.

Informatie
Een informatiepakket dat bestaat uit de criteria, een portfolio en een beoordelingsformulier kan aangevraagd worden via onder vermelding van informatiepakket EVC 2019

De opleiding Nationaal Gids is een voorbereiding op het GIVAK

thumb logo rocva

ROC van Amsterdam verzorgt voor beginnende en onervaren gidsen de opleiding Nationaal Gids. Deze opleiding wordt al meer dan 15 jaar in de avonduren gegeven aan ROC van Amsterdam. Voor u goed om te weten dat het diploma Nationaal Gids vrijstelling geeft voor het schriftelijke theorie-examen van Guidor. Als u het GIVAK diploma wilt halen kunt u zich opgeven voor de praktijkonderdelen: museum- en busexamen. Ook een moderne vreemde taal kan onderdeel zijn van het Givak examen.

 

ROC Nationaal Gids

 

Vragen of meer informatie? Email Guidor

Contact Guidor

 • Leidseplein 33
      1017 PS Amsterdam
 • 0031-20-6270006

 

 facebook linkedin

 
 

guidor languages donker