Search, View and NavigationPowered by Core Design

Gids worden

Ik ben gids

U heeft in het buitenland gegidst, of doet dat al een tijdje op lokaal niveau. Nu wilt u weten of er in Nederland een belangenvereniging voor Gidsen bestaat? Die vereniging is er, de naam daarvan is Guidor, gevestigd in Amsterdam. De Guidor bemiddelt voor de aangesloten gidsen, verzorgt nascholingen, neemt de examens Guidor-Certificaat en GiVak af. Tevens zorgt Guidor ervoor dat het specifieke vak van gids in toeristisch Nederland onder de aandacht gebracht wordt.

   

Wat doet een gids

Een gids is in de eerste plaats gastvrouw/gastheer en vertegenwoordigt met zijn/haar kennis ons land. Tijdens de excursie die de gids begeleidt, worden de gasten over zeer uiteenlopende onderwerpen geïnformeerd. Dit gebeurt in de taal van de gasten en op een prettige en onderhoudende manier.
Meestal is de groepsgrootte voor een bustour tussen de 25 en 49 personen.
Voor stadswandelingen en museumbezoeken wordt als aantal 20 tot maximaal 25 personen gehanteerd.

   

Gidsen in de praktijk

Een gids is meestal zelfstandig ondernemer en werkt als freelancer. Een zelfstandig gids heeft tenminste 3 verschillende opdrachtgevers.
Opdrachten worden verkregen vanuit een eigen netwerk en via directe contacten met opdrachtgevers. Een professionele gids beschikt dan ook over het vermogen zichzelf op de toeristische markt te profileren om zo opdrachten te vergaren.
Maar ook dienstverbanden bij een touroperator behoren tot de mogelijkheden.
De meeste gidsen werken in Amsterdam, maar er is ook vraag naar gidsen in bijvoorbeeld Utrecht, Maastricht en Giethoorn.

Het werk is over het algemeen seizoensgebonden en beslist geen ‘9-to-5 job’.

   

Hoe word ik lid van Guidor?

U bent al werkzaam als gids.
U heeft in het buitenland als gids gewerkt of doet dit in Nederland als lokale gids en zou zich willen aansluiten bij een belangenvereniging voor gidsen. Dan kunt u uitstekend terecht bij Guidor.
U moet dan wel nog een examen doen om het Guidor-certificaat te behalen.

U bent nooit werkzaam geweest als gids, maar wil het graag worden.
Om de opleiding tot Nationaal gids te volgen kunt u contact opnemen met het opleidingsinstituut: www.rocva.nl Na met goed gevolg het examen te hebben afgelegd, kunt u bij Guidor opgaan voor het Gidsenvakdiploma, kortweg GiVak-diploma.

   

Nationaal gids-trainingen en opleidingen

logo rocvaEr bestaat een opleidingsinstituut in Amsterdam dat in de avonduren mensen opleidt voor het vak van gids. Daar behaalt u apart een diploma voor en dat diploma geeft recht op vrijstelling voor het schriftelijk theorie-examen. Voor de andere praktijkonderdelen museum en busexamen en een vreemde taal dient u wel aan het examen deel te nemen. Hierdoor kunt u in het bezit komen van het GiVak diploma. Verder staat dit instituut los van Guidor.

 

   

Het beroepsexamen Nationaal Gids

De Nederlandse Gidsenorganisatie Guidor te Amsterdam is het enige instituut in Nederland dat examens afneemt voor het beroep Nationaal Gids.

Het examen bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een busexamen
 • Een museumexamen
 • Een theorie-examen

Een examen in tenminste één vreemde taal. De examendata voor 2015 zijn:

Maandag 19 januari 2015: busexamen.
Woensdag 21 januari 2015: museumexamen.
Vrijdag 23 januari 2015: examens theorie en vreemde talen.
N.B. De inschrijving voor de examens sluit op 8 december 2014.

 • Bij het busexamen wordt een van te voren bepaalde route afgelegd. De kandidaat wordt beoordeeld op hoe deze onderweg vertelt over de historisch en toeristisch interessante bezienswaardigheden.
 • Het museumexamen betreft de 16e en 17e eeuwse schilderkunst en wordt in 2015 afgenomen in het Rijksmuseum te Amsterdam.
 • Het theorie-examen is een schriftelijk examen dat bestaat uit 30 vragen over onderwerpen waarin toeristen in Nederland geïnteresseerd kunnen zijn.
 • Het taalexamen wordt mondeling afgenomen en betreft zowel de algemene als de specifiek toeristische taalkennis van de kandidaat. De examencriteria, de boekenlijst en een aanmeldingsformulier zijn aan te vragen bij het kantoor van Guidor via het e-mailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . De minimum toelatingseisen zijn een HAVO of MBO diploma en een vloeiende spreekvaardigheid in tenminste één vreemde taal. Bij zelfstudie is gidservaring wenselijk maar niet noodzakelijk. Het opleidingsinstituut rocva.nl verzorgt een opleiding voor het beroep gids. Het succesvol afronden van de SEC-opleiding verschaft een vrijstelling voor het theorie-examen.

Examenkosten:

 • Busexamen: € 130
 • Museumexamen: € 130
 • Theorie-examen: € 75
 • Examen Frans, Duits, Engels, Spaans of Italiaans: € 75
 • Examen in een andere taal: € 150


Op de examens is het examenreglement van Guidor van toepassing.